Telewerken in het buitenland? Overleg met je werkgever!

Was telewerk enkele jaren geleden nog niet volledig ingeburgerd, dan bracht de pandemie daar definitief verandering in. Sommigen combineren telewerk zelfs met een trip naar het buitenland. Maar wat als er iets gebeurt tijdens zo’n workation? Ben je dan even goed verzekerd als thuis?

Telewerken kan overal

Thuis of in het buitenlandje kan je laptop overal openklappen. Zolang je hotel of vakantieverblijf een goede internetverbinding heeft, is het vaak perfect mogelijk om er te werken zoals je thuis gewoon bent.
Wat er uiteraard wél anders uitziet, zijn je pauzes en vrije tijd. Een frisse duik, een luchtje scheppen in het bos of op het strand, kuieren in pittoreske straatjes … Een pauze in vakantiesfeer laadt je batterijen net iets beter op dan thuis.

Maar kan je zomaar kiezen voor een werk-vakantiecombo?

Een workation in eigen land of onder de Spaanse zon mag dan aanlokkelijk zijn, toch komt er meer bij kijken dan je denkt. Je laptop inpakken is niet voldoende om zorgeloos te vertrekken.

Eerst en vooral moet je werkgever ermee akkoord gaan, én moet je samen enkele administratieve zaken in orde brengen. Je (thuis)werklocatie staat vermeld in je arbeidsovereenkomst. Verandert die werkplek, zelfs al is het tijdelijk, dan moet je werkgever daarvan op de hoogte zijn.

Hij/zij moet dan niet alleen je contract bijwerken, hij/zij moet de informatie ook doorgeven aan je arbeidsongevallenverzekeraar. Die moet kunnen nagaan of je ook in het buitenland verzekerd bent bij een arbeidsongeval.

Wat als het misgaat?

Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat is tijdens een workation helaas niet anders. De buitenlandse context maakt het vaak ook complexer.

Bracht je je werkgever en arbeidsongevallenverzekeraar vooraf op de hoogte? Dan ben je in principe op dezelfde manier verzekerd als thuis in geval van een arbeidsongeval. Je verzekeraar bekijkt wel altijd geval per geval om na te gaan of er effectief sprake is van een arbeidsongeval.

Waren ze niet vooraf op de hoogte? Dan ben je nog altijd verzekerd via je ziekenfonds, maar dan is er mogelijk geen sprake van een arbeidsongeval. In dat geval komt je arbeidsongevallenverzekeraar dus ook niet tussen.

Heb je nog vragen?

Contacteer ons dan gerust. Wij helpen je graag verder.

Bronnen: De Tijd, telewerken.be